Thursday, 28 June 2012

bUnGE RiBeN -DiY

bunge riben






DRESS PAPER BAG

Jom belajar hari ini, Bag Kertas Gaun...almaklum...bulan Jun..musim orang kahwin..pasti anda mencari-cari idea untuk dijadikan gift kepada tetamu..saya harap...idea ini dapat membantu anda...

 Bahan-bahan yang diperlukan ialah; Congurated paper, Gunting, Gum UHU, Rantai Manik & Reben. Congurated paper ini boleh dibeli dimana-mana kedai Alat Tulis @ di Jaya Jusco bahagian paper.



Lukis paten baju @ klik pada imej pelan daun diatas dan print diatas kertas A4. Design baju ini sebenarnya boleh ikut suka anda, nak macam mana patennya. Kaedah amat mudah, ibarat anda lukis pelan baju pada kertas. Saiz baju tersebut yang saya gunakan ialah, labuh 6 inci dan lebar 6 inci. Lebar lengan baju 1.5 inci dan lebar leher baju 3 inci.

 Lukis pelan baju pada kertas congurated kiri dan kanan dengan tapak bag kertas ialah lebar 2 inci dan panjang bag 4 inci. Pastikan ada basi kiri dan kanan bag 2 inci. Ini untuk lekatkan kertas bahagian kiri dan kanan bag.

 Inilah kertas yang digunakan untuk menutup kiri dan kanan bag. Ukurannya ialah lebar 3 inci dan panjang 5.5 inci.

 Dah siap lukis pelan baju, gunting kertas berkenaan seperti foto diatas. 

 Gunakan gum UHU untuk lekatkan bahagian kiri dan kanan bag. lebar penutup 3 inci dan ini bermakna ada basi kiri dan kanan 1/2 inci.

 Paper bag yang telah siap digum dan ditutup kiri dan kanan.

 Gunting rantai manik panjang 10 inci dan letakkan gum uhu pada keliling leher baju dan lekatkan. Panjang rantai manik ini, boleh ikut suka anda.

 Akhir sekali, gumkan reben pada bahagian depan paper bag baju ini. Panjang reben 12 inci, dan ikat simpul seperti foto diatas dan gumkan pada paper bag.

 Inilah Paper Bag Dress yang telah siap. Menarikkan jika diberikan kepada tetamu....Tambahan pula trend kini ialah polkadot...lebih menarik, jika dapat kertas bercorak...Selamat mencuba ! Saya harap pastinya hasil kerjatangan anda menjadi...lebih eppi jika buat sendiri...jimat bajet !

Bunga Rosette Blossom

Kembali semula JOM BELAJAR...kali ini Silibus Jahitan Sulaman Reben Bunga Rosette Blossom...apa jua tutorial yang saya paparkan di Blog ini secara percuma...maka saya izinkan kalian print @ salin ~ jika sudi...

 Menggunakan satin reben saiz 1 inci. Gunting panjang reben 38 inci. Lebihkan kiri dan kanan reben 1 inci. Tandakan setiap 3 inci bentuk "U".

 Gunakan benang dan jarum, jahit jelujur pada permulaan reben dan gulung tengah reben sepanjang 9 inci (3 kelopak untuk setiap 3 inci yang telah ditandakan).
Jahit tengan bunga pada kain. Jahit bahagian bawah reben pada kain agar tidak mudah tertanggal atau bergoyang. Jahit jelujur dan tarik benang.

 Cucuk jarum pada bahagian tengah bunga. Lakukan teknik yang sama untuk lapisan kedua bunga sepanjang 12 inci (4 kelopak untuk setiap 3 inci).

 Lapisan kelopak ketiga bunga sepanjang 15 inci (5 kelopak untuk setiap 3 inci).
Basi reben cucuk kebawah kain dan matikan jahitan.


  
Ini lah bentuk bunga Rosette Blossom yang telah siap dijahit. Menarikan kan ? saya harap, penjelasan saya ini anda mudah faham...almaklum...belajar berguru dengan belajar begini memang tidak sama...berguru lebih mudah faham, sebab berdepan dengan Cikgu, jika salah...senang aje saya ketuk tangan....hehehhehe... Okey ! Tunggu silibus seterusnya....SELAMAT MENJAHIT !

Sulaman Reben Bunga Matahari

JOM BELAJAR hari ini ialah Sulaman Reben Bunga Matahari. Sebenarnya teknik bunga ini ada ditunjukkan didalam BUKU BUNGA REBEN JILID 1...bezanya...itu dijadikan Bunga Jambangan didalam pasu @ boleh dijadikan Bunga Telur...teknik ini pula, saya tunjukkan bagaimana nak jahit pada kain. 

 Guna reben saiz 1 inci, gunting panjang 3 inci. Jumlah kepingan kelopak bunga, terpulang pada anda, jika inginkan bunga banyak kelopak, maka anda perlu gunting lebih dari 30 keping. 

 Reben lipat dua dan bahagian lipat dua itu, lipat segitiga. Gunakan jarum dan benang, jahit pada bahagian yang dicantum segitiga. Lakukan jahitan ini untuk semua kelopak bunga.

 Jahit jelujur cantum untuk 9 keping kelopak bunga (bahagian lapisan bawah bunga). Jika anda inginkan kelopak yang banyak, boleh tambah lagi.


 Temukan semula jahitan pada bahagian mula jahitan dan tarik benang untuk jadikan kelopak bercantum bulat. Matikan benang.

 Dua lapisan kelopak bunga. Bahagian atas 6 kelopak dan bahagian bawah 9 kelopak. JUMLAH KELOPAK terpulang pada anda, jika inginkan bunga kembang menawan, boleh tambah lagi kelopak bunga.

 Bahagian bawah kelopak bunga, jahit jelujur bulat pada kain.

 Lapisan kedua kelopak bunga, jahit jelujur bertindih. Jahit jelujur pada tempat yang sama seperti di bawah kelopak bunga.


2 comments:

  1. Suka dengan seni menjahit or kraftangan ni..
    baru berjinak2 dgn kerja tangan
    tapi tangan keras...so kena praktis banyak
    hehe..
    tq so much for sharing knowledge
    tambah sorang kenalan hari ni (^_^)v

    ReplyDelete
  2. Mmg mnrik n cmel..insyaallah akn dcube t.tq!��

    ReplyDelete